top of page

Creëer nu inzicht in jouw financiële situatie

Het is rete spannend, deze corona situatie en voorlopig blijft dat ook wel even. Niet alleen vanwege onze gezondheid en die van onze naasten, maar ook op het gebied van werk en inkomen. Op dat laatste wil ik even inspelen; werk en inkomen. Zoals je op deze website ziet ben ik freelance eventmanager en staan er weinig opdrachten nog op mijn planning. Dat heeft direct effect op mijn inkomen en de thuissituatie. Nu ook blijkt dat deze corona situatie langer aanhoudt dan financieel gewenst, heb ik het gevoel gekregen dat ik iets moet doen. Maar wat? Ik heb geen grip op de situatie en die zou ik wel graag willen hebben.


Misschien herken je het wel en stel je jezelf ook soortgelijke vragen; Hoe lang houden we dit nog uit? Met hoeveel inkomen kunnen we deze periode doorkomen? Blijft het bedrijf waar ik werk wel bestaan en overleven we deze crisis? Of je bent momenteel gewoon blij met je vaste baan en dat je salaris wordt gestort. Aan het einde van je geld heb je een beetje maand over en dan gaat de hand op de knip. Ook jij bent op zoek naar grip op de situatie en wilt graag duidelijke antwoorden. Maar waar begin je?


Blijft het bedrijf waar ik werk wel bestaan en overleven we deze crisis? Wat heeft dat voor effect op mijn financiële situatie?
Huidige situatie in kaart Het enige waar ik momenteel echt grip op heb is op de huidige situatie. Maar hoe zit dat precies? Eens per jaar maak ik in Excel een overzicht van de vaste lasten en het gemiddelde inkomen. Maar nu wil ik het precies weten. Hoeveel geef ik uit aan boodschappen, welke verzorgingsproducten schaf ik normaal gesproken aan en heb ik in deze periode echt nodig? Welke online aankopen doe ik en bij welke supermarkt ben ik het goedkoopst uit? Ik wil tenslotte niet straks voor verrassingen komen te staan en op tijd starten met het vinden van een oplossing, voordat het te laat is en ik echt in de financiële problemen kom. Misschien is het juist NU de ideale tijd om zaken als een gedegen Persoonlijk Financieel Overzicht aan te pakken, ook voor later.

Mijn financiën...Pfff..zucht.. Je eigen financiële situatie in kaart brengen, ik kan het me voorstellen, je hebt er misschien niet direct zin in. Excel.. zo’n programma met vakjes, hokjes, celletjes of what-so-ever. Nee, dat is niet aan jou besteed. Bovendien heb je wel wat leukers te doen. Zorgen voor inzicht in jouw financiële situatie? Dat kost tijd, vrije tijd. Maar aan de andere kant..waar vliegt dat geld nou eigenlijk naar uit? Het liefst wil je sparen voor een nieuwe auto, die gewenste uitbouw realiseren of rondracen met een nieuwe fiets. De maanden gaan snel, het geld is gauw op en sparen zit er dus niet in. Het zou eigenlijk wel goed zijn om precies te weten wat je uitgavenpatroon is, maar waar begin je? Je stelt het in kaart brengen van je financiële situatie steeds uit en hebt niet goed voor ogen hoe je dat in kaart kunt brengen.

Grip op de situatie De meesten kennen mij ook wel als Kim-Excel-van-Beek en weten dat ik alles bijhoudt; urenlijsten, jaaroverzichten, je kunt het zo gek niet bedenken. Als eventmanager en planner wil ik altijd grip op de situatie en als ik vragen krijg, dan wil ik daar zo snel mogelijk een antwoord op kunnen vormen. Weet ik alles van Excel? Nee, maar ik weet wel hoe ik overzichten kan bouwen die voor iedereen makkelijk te lezen zijn. Degene die wél een held is in Excel is Kitar. Hij kent elke formule uit z’n hoofd en heeft samen met mij een template ontwikkeld waarmee je direct en gemakkelijk aan de slag kunt. Nog meer mensen helpen Aan de hand van het gebruik van onze template heb ik eerst zelf inzichtelijk gemaakt hoe mijn financiële situatie eruit ziet. Het meest verrassende voor mij was dat mijn variabele kosten hoger zijn dan mijn vaste lasten. Dat had ik niet verwacht! Hoe zit dat in jouw situatie? Heb je een idee of jouw vaste lasten hoger zijn dan jouw variabele lasten? En klopt dat idee ook met de werkelijkheid?


Deze vraag stelde ik ook aan onze vrienden en het antwoord is wisselend. Wat wel blijkt is dat het werken met onze template erg wordt gewaardeerd en daarom hebben Kitar en ik besloten om het bestand door te ontwikkelen om daarmee zodoende meer mensen te helpen.


Grip op je knip Het is uiteindelijk een Excel template geworden, waarmee gebruikers gemakkelijk hun financiële situatie inzichtelijk kunnen maken en kunnen starten met budgetteren. Het is voor iedereen die nu grip wilt krijgen op zijn of haar persoonlijke financiële situatie.


Deze inzichten ga je als gebruiker gegarandeerd krijgen:

 • Wat zijn mijn inkomsten per maand of per jaar en hoeveel was dit in totaal?

 • Wat is de verhouding tussen mijn inkomstensoorten per maand / per jaar (bijvoorbeeld salaris, huurtoeslag, kinderbijslag)?

 • Wat zijn mijn uitgaven per maand / per jaar?

 • Wat is de verhouding tussen mijn uitgaven per maand / per jaar per categorie (bijvoorbeeld woning, gezondheid, horeca)?

 • Wat en hoeveel zijn mijn vaste lasten en wat zijn mijn variabele kosten?

 • Waaraan heb ik meer geld uitgegeven dan ik van plan was? (t.o.v. mijn budget)

 • Waar heb ik kosten bespaard en heb ik mijn budget behaald?


 

Persoonlijk Financieel Overzicht, met Dashboard Een geavanceerdere handmatige invoerversie met een dashboard dat automatisch een analyse weergeeft van jouw inkomsten- en uitgavenpatroon; kortom jouw persoonlijke financiële situatie. De template geeft antwoord op meerdere vraagstukken en je kunt middels de filters spelen met de gegevens die hij weergeeft. In deze template vind je:


 • Een werkbeschrijving om efficiënt te werkt te gaan

 • Kant-en-klaar document ter inspiratie

 • 20+ vooraf ingestelde en geautomatiseerde tabellen en grafieken

 • Vooraf ingestelde dropdown menu's om razendsnel data in te voeren

 • De mogelijkheid om al je uitgaven te categoriseren op hoofdcategorie (woning) en subcategorie (huur, interieur, gas/water/licht) + vast en variabel

 • Geavanceerde filtermogelijkheden om tot financieel inzichten te komen

 • Interactief dashboard zodat meerdere jaren, maanden en/of periodes te vergelijken zijn

 • Budgetteer systeem om je te helpen toekomstige kosten te besparen

 • Spaardoel- en hypotheektracker

 

Jouw input

Het is aan jou hoeveel inzicht je hieruit gaat halen. Het document is met zorg samengesteld zodat je met minimale input waardevolle informatie krijgt. We hebben 90% voor je gedaan en de laatste 10% is aan jou!


Jouw input zal bestaan uit:

- Eenmalig jouw variabelen personaliseren (inkomstensoorten, kostensoorten & budget)

- Invoeren hoeveel inkomsten je hebt ontvangen en deze categoriseren

- Invoeren welke uitgaven je hebt gedaan en deze categoriseren Import Data Booster

Wil jij met één druk op de knop weten hoe jouw financiële situatie eruit ziet? Via jouw bank (ING of Rabobank) kun je jouw gedownloade afschriftenoverzicht importeren. Al je transacties worden geïmporteerd en in de juiste kolommen weergegeven. Nu hoef je alleen nog jouw gewenste labels toe te voegen! Zo werkt het: 1. Je downloadt jouw transacties bij de bank in CSV.

2. Je kopieert de onbewerkte gegevens en plakt deze in de booster (Excel bestand)

3. Je geeft een druk op de knop.


Al jouw transacties worden op de juiste manier geformatteerd, geïmporteerd en op de juiste plekken gezet in het Persoonlijk Financieel Overzicht. Nu hoef je alleen nog maar categorieën toe te voegen. Deze booster is zo gemaakt dat je onbeperkt gegevens kunt blijven importeren! Hierdoor hoef je je inkomsten en uitgaven nooit meer handmatig in te voeren.


* Momenteel is deze optie alleen nog mogelijk voor ING en Rabobank klanten.

Budgetteren Nadat je inzichtelijk hebt wat je huidige situatie is, wil je misschien verandering aanbrengen in de vorm van vooraf budgetteren. Wil je grip hebben op je toekomstige uitgaven? Met deze budgetteermodule kan dit! Bepaal je eigen budget, stel dit in en vergelijk dit met wat je daadwerkelijk hebt uitgegeven.


 

Aan de slag! Hebben we nu je interesse gewekt en wil je ook aan de slag met jouw Persoonlijk Financieel Overzicht? Dat kan :) We zijn druk bezig met de ontwikkeling van 'De ControlFreak' waar uiteindelijk veel meer van dit soort handige tools te downloaden komt. Voor nu moet je gewoon even een appje of mailtje sturen naar:

Kitar Chanwan | Excel expert | kitar@decontrolfreak.nl | +31681935409

Kim van Beek | Regelneef en planner | kim@decontrolfreak.nl | +31643472062

 

* Disclaimer: Wij zijn geen financieel adviseurs, maar zorgen wel graag voor overzicht en inzicht. We vinden het tof als je meerdere mensen naar deze website doorstuurt om ook het bestand te downloaden en het minder tof als je het bestand klakkeloos naar iedereen doorstuurt. Aan dit document zitten rechten verleend en die mag je dus niet zomaar kopiëren en doorverkopen.

114 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Super fijn bestand! Ideaal om inzicht te krijgen in onze financiën nu ik minder werk na de geboorte van onze zoon en de verhuizing. Ik zou ‘t iedereen aanraden!

Like

Ja! Super leuk, en écht een top bestand:). Zo blij met die booster, scheelt mega veel werk:)! En super fijn dat je je eigen categorieën kan toevoegen. Zeker een aanrader om te gebruiken!

Like
bottom of page